Kawówka


Święta Bożego Narodzenia już się zbliżają wielkimi krokami. Myśląc o świętach warto nie tylko zastanowić się nad tym, co w tym roku przygotujemy do zjedzenia na wigilijny stół, ale również warto pomyśleć o tym, co wypijemy przy stole.

Idealną propozycją na okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku jest nalewka Kawówka, która nie tylko wybornie smakuje – jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, deserów i wypieków -, ale również doda nam sił witalnych podczas długich zimowych wieczorów spędzanych w gronie rodzinnym, gdy będziemy czuli się już nieco zmęczeni i senni.

Recepturę na ta pyszną nalewkę znalazłem w jednym z zeszytów z przepisami, które odziedziczyłem po mojej babci i robię ją co roku już od kilku lat. Jest ona prosta w wykonaniu, a do tego przepyszna i ma jedną podstawową zaletę: pachnie Świętami Bożego Narodzenia: rumem, wanilią i kawą.

Kawówka znakomicie działa na samopoczucie zarówno to psychiczne, jak i fizyczne. Dodaje animuszu i pozwala zregenerować siły po tygodniowej pracy. Ma też działanie rozgrzewające, więc jest to idealna nalewka w okresie jesienno – zimowym, w przypadku, gdy nas przemoczy deszcz czy przewieje wiatr, a więc gdy solidnie zmarzniemy wracając do domu. Wtedy pijemy jeden kieliszek Kawówki dla kurażu, aby nie dać się przeziębieniu.

UWAGA: Najlepsza Kawówka wychodzi z kawy Mokki lub Arabiki

POTRZEBUJEMY:

  • 50 g świeżo mielonej kawy
  • 300 ml wody do zaparzenia kawy
  • pół laski wanilii
  • 250 ml rumu (1 szklanka)
  • 1 litr spirytusu 70%
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 0,5 l wody do przygotowania syropu

PRZEPIS:

Zmielić kawę w młynku. Zaparzyć kawę w 300 ml wody. Przygotować syrop z 500 g cukru trzcinowego i 0,5 litra wody, odstawić do wystygnięcia.

Syrop, kawę, spirytus i rum połączyć razem i dokładnie wymieszać, aby syrop się dobrze rozpuścił w cieczy. Przelać do słoja i dodać pół rozkrojonej laski wanilii, szczelnie zamknąć słój i odstawić na 30 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Można pić od razu.

Dodaj komentarz