O tym przepisie na chleb z płatków owsianych pierwszy raz usłyszałem 2 lata temu od mojej kuzynki z Bydgosczy, która otrzymała przepis od swojej koleżanki z pracy. Receptę na ten pyszny chleb dostałem na wiosnę zeszłego roku i od tego czasu często korzystam z tego przepisu, gdyż ciasto na chleb z tego przepisu wyrasta pięknie, a sam chleb jest przepyszny.
Jedyną modyfikacją tego przepisu z mojej strony było dodanie do ciasta siemienia lnianego i ziaren słonecznika, dzięki temu otrzymałem „chleb wieloziarnisty”. Ale jeśli nie macie pod ręką siemienia lnianego i ziaren słonecznika, możecie upiec ten chleb w wersji podstawowej, czyli bez dodatku słonecznika i siemienia lnianego. Wersja podstawowa jest równie pyszna.
Z tego przepisu wychodzą dwa małe bochenki chleba.
POTRZEBUJEMY:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 litr ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: 1/2 szklanki ziaren słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego
PRZEPIS:
Mąkę przesiać, wymieszać z płakami owsianymi, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika i solą. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Zagrzać 1 litr wody, odlać jedną szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody i wlać do drożdży. Dodać 3 łyżki mąki i odstawić zaczyn na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie do miski z mąką wlać zaczyn i resztę ciepłej wody, wszystko wymieszać za pomocą łyżki, Powstałą masę przełożyć do dwóch małych foremek na chleb wysmarowanych tłuszczem (foremki na chleb 500 g). Foremki z ciastem chlebowym przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 15 minut.
Witaj, mam pytanie, jaką winorośl bezpestkową byś polecił i jaką borówkę amerykańską. Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Borówkę to na pewno Eureka, Chandler, a winorośli bezpestkowych nie uprawiam bo je trzeba w tunelach foliowych w naszym klimacie uprawiać inaczej nie dojrzewają i są kwaśne jak psy, ale z dobrych odmian winorośli polecam Ci Medeę ma drobne jagody ale smak ci wszystko wynagrodzi…
PolubieniePolubienie
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Sorry kolego takiej odmiany winorośli jak Medeę to w necie nie ma. Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Imię się odmienia i nazwy „Medea” tak jak ta starożytna wieszczka… Sprawdź jeszcze raz bardzo dobre winogrono ale z małymi jagodami i z pestkami
PolubieniePolubienie
Sorry jest Medea, węgierska, odporna na choroby do wyrobu wina i soków tylko nie odporna na mrozy -20 stopni. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Mam u siebie od 20 lat nie wymarzła, więc mogę polecić, a u mnie były mrozy jednego roku nawet – 24 stopnie
PolubieniePolubienie