Chałka


Chałka
Aby uzyskać piękny kolor chałkę należy pobejcować roztrzepanym białkiem z jajka

Chałka tak zrosła się z polską kuchnią, że praktycznie w każdej piekarni w całej Polsce przez okrągły tydzień można dostać to pieczywo. Szczególnie lubią je dzieci, za ten maślany i słodkawy smak, oraz za jej puszystość. Wyśmienicie smakuje do wszelkiego rodzaju dżemów i konfitur.

Mieszkając, krótko na Kaszubach spotkałem się też z tym, że ten słodki wypiek jest podawany na śniadanie ale nie do słodkich dżemów, tylko do słonych przekąsek. Kroi się go podobnie jak chleb na sznytki, a następnie okłada serem żółtym lub wędlinami. Nic w tym dziwnego, w końcu kuchnia kaszubska słynie z łączenia smaków słodkich ze słonymi i kwaśnymi.

Skąd pochodzi Chałka

Współcześnie wielu Polaków, zwłaszcza tych z młodszego pokolenia uważa ten wyrób za typowo polski i nie zdaje sobie sprawy z tego, że pochodzi on z kuchni żydowskiej. Chałka to nic innego jak żydowskie Challah, tradycyjne pieczywo żydowskie, wypiekane na czas Szabatu. Ten wypiek tak przypadł Polakom do gustu, że zaadaptowaliśmy go do naszej  kuchni.

Czym różni się chałka polska od chałki żydowskiej

Chałka w kuchni polskiej przede wszystkim jest pozbawiona całkowicie jakiegokolwiek znaczenia symbolicznego. Jest to po prostu jeden z rodzajów pieczywa, który Polacy uwielbiają. Natomiast z chałką w kulturze żydowskiej wiąże się szeroka symbolika.

Istnieje też istotna różnica w smaku między chałką polską, a żydowską. Chałka polska jest dużo słodsza i ma maślany smak. Natomiast chałka żydowska jest pieczywem raczej wytrawnym o neutralnym smaku. W polskiej chałce do wypieku używamy, mleka i znaczącej ilości masła. Natomiast w żydowskiej chałce zamiast mleka pojawia się woda, a zamiast masła olej lub oliwa.

Istnieje też różnica w przybraniu chałki. Polska chałka jest najczęściej ozdobiona słodką kruszonką, lub nawet jest lukrowana. Natomiast żydowska chałka nie zawiera żadnych dodatków na wierzchu, jest tylko bejcowana białkiem lub ewentualnie posypana ziarnami sezamu lub maku.

POLSKA CHAŁKA SKŁADNIKI:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 g maki pszennej (tortowej)
  • 200 ml ciepłego, tłustego mleka (temp. 35 – 40 ° C)
  • 4 żółta
  • 1 białko do posmarowania chałki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • dwie szczypty soli

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

PRZEPIS:

Jedną łyżkę cukru rozcieramy z drożdżami. Następnie podgrzewamy mleko, tak aby było letnie. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek wlewamy utarte drożdże i ciepłe mleko. Następnie zarabiamy trochę mąki z tym mlekiem i wszystko przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować.

Gdy rozczyn nam wyrośnie dodajemy do miski pozostałe składniki, tzn.: pozostałą część cukru, cukier waniliowy, dwie szczypty soli, 4 żółtka i na koniec roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie się odklejać od ręki. Przykrywamy  z powrotem lnianą ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego trzy wałeczki o cieńszych końcach z każdej strony. Pamiętajmy, że jak będziemy formować wałki, to nigdy nie rozwałkowujmy ciasta od środka wałka, tylko od brzegów, aby nadać mu wrzecionowaty kształt. Następnie z trzech wałeczków pleciemy warkocz. Tak przygotowaną chałkę odstawiamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy chałka już wyrośnie bejcujemy ją roztrzepanym białkiem i posypujemy zrobioną przez nas kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 20 do 25 minut.

UWAGA!!!

Tworzymy MEGA POZYTYWNĄ społeczność w nowej grupie na facebook’u! o nazwie „Ciasta i Desery” Dołącz do nas! I stań się częścią pozytywnego świata słodkości.!!!

Na naszej grupie dzielimy się ulubionymi przepisami na ciasta i desery, wszelkiego rodzaju rarytasy, frykasy i delicje. Dzielimy się też doświadczeniem w gotowaniu słodkości oraz chwalimy się naszymi wypiekami.

Naszą MEGA POZYTYWNĄ społeczność znajdziesz tutaj pod linkiem: https://www.facebook.com/groups/ciastaidesery.pinkmartiniboy

Dołącz do NAS! I stań się częścią pozytywnego świata!!! Czekamy na Ciebie!

Dodaj komentarz